Jan Borkent      ARCHITECT - ARCHITECTUUR  -  BOUWKUNDIG ADVIES  -  AANKOOPBEMIDDELING
Vluchtelingenhuisje
De meest kleinschalige opvang voor vluchtelingen met een verblijfsstatus.Het idee dat ten grondslag ligt aan dit ontwerp is gelegen in de gedachte om huisvesting en integratie voor vluchtelingen te verbeteren, tegen minder kosten dan in grootschalige opvangcentra.

Dit huisje is slechts 15,4 m2, is geschikt voor 2 tot 4 bewoners en past in de achtertuin van veel Nederlandse woonhuizen. Vluchtelingen met een verblijfsstatus die in afwachting zijn van een reguliere woning kunnen gebruik maken van deze voorziening.

Iedereen die vrijwillig besluit om dit huisje, op kosten van de woningstichting of overheid, te laten plaatsen op zijn/haar erf of achtertuin is buddy voor bewoners van dit huisje. De vluchtelingen zorgen zelf voor eten, persoonlijke verzorging enz. De huisbewoners zijn voor hen stand-by en maken hen wegwijs in de maatschappij. Het huisje wordt in vijf jaar afgeschreven, maar kan gemakkelijk dertig jaar mee. Als dank voor inzet voor de vluchtelingen mogen de 
bewoners na vijf jaar het huisje houden en kan het gebruikt worden als prieel of gastenverblijf.

Indien de ruimte het toelaat is dit huisje koppelbaar tot maximaal 4 huisjes. Elk huisje heeft als basisvoorziening: 4 zitplaatsen, 2 tot 4 slaapplaatsen, keuken met koelkast, oven en wasmachine, toilet, wastafel, doucheruimte, hang-legkast, garderobekast, verwarming en verlichting.

Tegen meerkosten kunnen beide dakvlakken worden uitgevoerd met zonnepanelen, waarmee het huisje energieneutraal wordt. Een tweede optie is om een extra unit van 13 m2 te koppelen aan de standaardunit van 15,4 m2 waarmee een aparte zitkamer kan worden gecreëerd. De totale oppervlakte buitenwerks van deze voorziening komt daarmee nog slechts op 28,4 m2. Het huisje wordt geheel prefab uitgevoerd in honderd procent onderhoudsvrije materialen.

Wat zijn de voordelen?
- Prefab geproduceerd, gemakkelijk verplaatsbaar, lage productiekosten.
- Multi-inzetbaar: asielzoekers, studenten, starters, gastenverblijf, recreatie.
- Direct of later uitbreidbaar met één of twee units.
- Honderd procent onderhoudsvrij
- Bij uitvoering met zonnepanelen energieneutraal.

Bij toepassing in particuliere tuinen t.b.v. asielzoekers.
- Geen grondkosten, daardoor extra goedkoop.
- Betere integratie in de maatschappij.
- Decentralisatie.
- Betere acceptatie door de bevolking.